/ ThinkStock/Getty Images
Великобритания е заплашена да попадне в проточени и повтарящи се кръгове на преговори за излизане от Европейския съюз, ако приеме т.нар. подсигуряващо споразумение за избягване на "твърда" граница между Северна Ирландия и Ирландия. Това се казва в правно мнение на правителството, цитирано от Ройтерс.

Правителството беше принудено да публикува правния анализ за сделката си за Брекзит, след като беше порицано за проява на неуважение към парламента заради отказа да направи това. Мнозина депутати казват, че искат да видят правното мнение, за да се информират по-добре преди гласуването на 11 декември по договорената от министър-председателката Тереза Мей сделка с ЕС.

Тереза Мей призова парламента да приеме компромис за Brexit

Северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), която подкрепя правителството на Мей, определи правното мнение като "унищожително".

ДЮП се противопоставя на т.нар. предпазен механизъм, който ще обвърже Северна Ирландия по-тясно с ЕС, отколкото останалата част на Великобритания, ако не бъде намерен друг начин да се избегне твърда граница с Ирландия.

"Унищожително", заяви в Туитър заместник-лидерът на ДЮП Найджъл Додс след публикуването на правния анализ. По думите му той "доказва, че Северна Ирландия ще бъде изцяло в митническия съюз на ЕС, а Великобритания - не".

Великобритания може да прекрати едностранно Брекзита

Мей
каза, че не е скрила факти от парламента във връзка с правния анализ за Брекзит. Министър-председателката беше призована от лидера на парламентарната група на Шотландската национална партия (ШНП) Иън Блекфорд да обясни защо Северна Ирландия би получила сделка за оставане в единния пазар на ЕС съгласно предпазния механизъм, а Шотландия - не.

Над 1 млн. души са подписали петицията за втори референдум за Брекзит

"Ние не сме скривали факти за сделката за Брекзит от членовете на тази камара", заяви Мей пред Камарата на общините (долната камара на парламента). Тя каза, че се вслушва в тревогите на депутатите по повод предпазния механизъм за Северна Ирландия в сделката за Брекзит, за да се опита да намери път напред.

"Смятам, че договорената от нас сделка е добра. Признавам, че се изразяват тревоги, особено във връзка с подсигуряването. Аз продължавам да се вслушвам в колегите за това и обмислям пътя напред", заяви Мей.

Тереза Мей
БГНЕС

Европейският съюз няма интерес да бави Брекзит

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза, че ЕС продължава да се готви за всякакви варианти, ако следващата седмица британският парламент отхвърли сделката за Брекзит.

"Трябва да видим какъв ще е изходът от обсъжданията в британския парламент", заяви той.

"Подготвяме се за сделката. Договорили сме се с правителството за сделката. Правим така, че да гарантираме изпълнението й, а успоредно с това подготвяме и някои планове за всеки случай", каза Домбровскис.
БТА