Тереза Мей
Тереза Мей / БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей заяви, че депутатите може да имат последната дума дали да се задейства клаузата, която ще гарантира, че след Брекзита няма да се върне граничният контрол между двете Ирландии. Тази клауза бе една от най-спорните точки от договореното с Брюксел излизане на Великобритания от ЕС, предаде Франс прес.

Предпазната клауза гарантира, че ако не се постигне договорка за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон след преходния период от 21 месеца, започващ след Брекзита на 29 март 2019 г., цяла Великобритания остава в митнически съюз с ЕС, а за Северна Ирландия ще важат и някои правила на общия пазар.

Мей: Вариантите за Брекзит са три

Клаузата е критикувана от подкрепящите Брекзита депутати, включително от управляващата Консервативна партия, които виждат в нея опасност от постоянно обвързване на Великобритания към ЕС. Десетки от тях се разграничиха от правителството и има риск това да доведе до отрицателен вот по споразумението за Брекзита на 11 декември в Камарата на общините, което би потопило Великобритания в несигурност за бъдещето ѝ.

Великобритания парламент
Guliver/Getty Images

Съдът на ЕС ще постанови решение за Брекзит на 10 декември

"Говори се за предпазната клауза, сякаш тя се задейства автоматично. Тя всъщност не е автоматична", заяви Мей по радио Би Би Си радио 4 и подчерта, че вместо това може да се удължи преходният период.

"Никой поначало не иска да се стига до задействане на предпазната клауза. Ако се наложи да я използваме, ще трябва да се направи избор и аз обмислям въпроса парламентът да играе роля, когато се прави този избор", добави тя.

Британските депутати си гласуваха повече правомощия заради споразумението за Брекзит

Мей същевременно подчерта, че всяко споразумение с Брюксел ще съдържа такава предпазна мярка и че щом тя се задейства, Великобритания няма да може да се изтегли от нея едностранно.

Според британската преса Тереза Мей дори се опитва да потуши бунта на депутатите консерватори, като им предлага Камарата на общините да може да отхвърли с гласуване както предпазната клауза, така и удължаването на преходния период.
 
БТА