Кристина Фернандес печели президентските избори в Аржентина
Кристина Фернандес печели президентските избори в Аржентина / netinfo

Досегашната първа дама на Аржентина Кристина Фернандес беше избрана за президент на страната на първия тур на президентските избори, произведени на 28 октомври, предаде Франс прес. Това сочат временните резултати, основаващи се на преброените бюлетини в 75 процента от избирателните секции.

Съпругата на досегашния президент Нестор Кирхнер получава 43,55 процента от гласовете на избирателите. Фернандес изпреварва друга жена кандидатка за президентския пост - Елиса Карио, която засега има едва 23,13 процента от гласовете на избирателите.

Бившият министър на икономиката Роберто Лаваня, отстранен от поста си на 2005 г., е на трета позиция с 17 процента от гласовете на избирателите.

Аржентинската избирателна система предвижда два варианта за спечелване на изборите на първия тур: когато кандидатът получи 45 процента от гласовете на избирателите или когато получи 40 процента от гласовете при разлика от 10 процента от втория кандидат.

Аржентинският президент се избира с мандат за 4 години.

Ако резултатите след преброяването на бюлетините от всичките избирателни секции потвърдят победата на Фернандес, тя ще встъпи официално в длъжност на 10 декември. Съпругата на Нестор Кирхнер е в политиката от близо четвърт век и аржентинците я сравняват с Евита Перон и с Хилари Клинтън.

Досегашната първа дама ще бъде първата жена президент на Аржентина и първият кандидат-президент, избран на президентския пост още на първия тур на изборите.