Кремъл заяви в сряда, че руска делегация е готова да продължи мирните преговори с Украйна, след като инвазията на Москва в прозападната страна навлезе в седмия си ден.

"Нашата делегация ще бъде готова да продължи преговорите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като добави, че делегацията на Москва очаква преговорите да бъдат подновени в сряда вечерта.

Представителите на Русия са готови за втори кръг от преговори с Украйна днес, но не е ясно дали украинската страна ще участва в тях, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс.Песков каза, че има противоречива информация във връзка с преговорите.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че за да има преговори, Русия трябва да спре да бомбардира украинските градове.

"Да се надяваме, че преговарящите от украинска страна ще дойдат. Нашите (преговарящи) ще бъдат там и са готови да преговарят", заяви Песков пред журналисти. Той каза още, че Москва трябва да формулира сериозен, обмислен и ясен отговор на санкциите, въвеждани срещу нея от западните страни с цел дестабилизиране на руската икономика. В отговор на въпрос дали проектът "Северен поток 2" е мъртъв, Песков каза, че инфраструктурата все още е налице и че здравият разум диктува тръбопроводът да заработи.

Зеленски: Русия се стреми да заличи Украйна, историята и народа ѝ

Той заяви, че помощникът на президента Путин Владимир Медински остава главният преговарящ на Русия с Украйна, но не уточни къде ще се проведе следващият кръг от преговорите.

Първият кръг от преговори между руски и украински делегации се проведе на украинско-беларуската граница, но не доведе до резултати.

Миналия четвъртък Путин нареди на войските да нахлуят в прозападна Украйна, за да "демилитаризират" и "денацифицират" страната.

Оттогава се съобщава за стотици убити украински цивилни граждани, включително деца.
БГНЕС, БТА