/ БГНЕС
Лидерите на институциите на ЕС са единодушни в подкрепата за свикването на първата междуправителствена конференция със Северна Македония за отваряне на преговорните глави без отлагане, заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски в края на посещението си в Брюксел, съобщи агенция МИА.

Ковачевски подчерта, че бъдещето на Северна Македония е в европейското семейство и че това е бъдеще на най-високи демократични ценности, на зелен дневен ред, на възобновяеми източници на енергия, на дигитализация и път, който създава предвидимост и пространство за развитие на младите.

Фон дер Лайен: Насърчаваме РСМ да продължи положителните стъпки с България

"Тук, в Брюксел, информирах партньорите ни от ЕС за напредъка, който постигнахме заедно с България в задълбочаването на добросъседското сътрудничество. Ясен е и поздравен стремежът на двете страни за намиране на решения и засилване на диалога. В разговори с нашите приятели Шарл Мишел в Европейския съвет и Роберта Мецола в Европейския парламент бе потвърдена откритата подкрепа за свикването на първата междуправителствена конференция", каза Ковачевски.
 

Ковачевски ЕК
БТА


Той допълни, че всички в Брюксел са единодушни, че Северна Македония трябва да започне преговори за членство в ЕС веднага.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ: България да обещае, че няма да ни блокира за ЕС

"Благодарни сме и за солидарността, изразена от страна на ЕС по време на цялата пандемия. По време на кризите показахме какво значи да сме европейци и какво значи за Северна Македония да има подкрепа в най-тежките моменти", каза Ковачевски, поздравявайки Икономическия инвестиционен план за Западните Балкани
като важна стъпка, която ще означава реализация тъкмо на такива стратегически проекти.
БТА