Косовските сърби премахват барикадите
Косовските сърби премахват барикадите / снимка: Reuters

Малко преди обяд българско време косовските сърби започнаха да премахват барикадите в село Яненице по пътя между Звечан и Зубин поток в северната част на Косово, като докараха багери и започнаха да копаят.

Лидерът на местните сърби Славиша Ристич заяви, че премахването на барикадите е започнало в резултат на споразумение с мироопазващата мисия на НАТО КейФОР и че това ще позволи свободното придвижване по пътя, водещ към спорния граничен пункт със Сърбия.

Съгласно споразумението КейФОР ще постави контролен пункт за проверка на движението. Ристич уточни, че една от барикадите ще бъде запазена, но тя няма да пречи на движението по пътя между двете общини. "През последните няколко дни имахме чести преговори с КейФОР, за да освободим пътя между Зубин поток и Звечан. Разбрахме се КейФОР да се оттегли, за да има движение", каза още Ристич пред Танюг.

Това става няколко дни след като Белград и Прищина постигнаха споразумение чрез посредничеството на ЕС за управлението на двата основни пропускателни пункта, за да се намали напрежението в Северно Косово, отбелязва БГНЕС. Споразумението е от ключово значение за кандидатурата на Сърбия за членство в ЕС, като европейските лидери ще решат в петък дали да предоставят на балканската страна статут на кандидат-член.

От юли насам косовските сърби установиха общо 19 барикади в Северно Косово на пътищата, водещи към пропускателните пунктове Ярине и Бърняк. Напрежението там избухна заради барикадите, които блокират пътищата, водещи към двата спорни гранични пункта Ярине и Бърняк. Мироопазващите сили настояваха барикадите да бъдат премахнати, за да се гарантира свободното движение в Косово. Многократните опити на силите на НАТО КейФОР да ги премахнат водеше винаги до сблъсъци с много ранени и от двете страни.