Косовският парламент заседава, очаква се обявяването на независимостта
Косовският парламент заседава, очаква се обявяването на независимостта / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Парламентът на Косово започна извънредно заседание, на което ще гласува Декларацията за независимостта и новите държавни символи. След това лидерите на Косово ще отидат в спортната зала, където ще изслушат тържественото изпълнение от Прищинската филхармония на Одата на радостта. В 19 часа президентът Фатмир Фейдиу и премиерът Хашим Тачи ще дадат пресконференция. 

По-рано днес премиерът Хашим Тачи направи отдавна очакваното изявление, с което обяви, че е поискал извънредно парламентарно заседание:

„Сега е времето да предприемем важна стъпка. Време е Косово да стане независима държава. Приемаме плана на Марти Ахтисаари и приветстваме идването на международни сили”.

Тази вечер, след като стане ясно как ще изглеждат флагът и гербът на Косово, президентът и премиерът ще говорят с журналисти. Преди това ще се подпишат на гигантските метални букви на думата „New Born” – „Новородена”, която ще стане един от новите паметници на Прищина.

Предполага се, че в декларацията, която се обсъжда от парламента, ще бъдат одобрени някои ограничения пред независимостта на Косово – например ще бъде записано, че нито Косово, нито част от него може да се присъединява към друга държава, въоръжените сили ще бъдат ограничен брой и освен това ще се гарантират правата на сръбското малцинство.

В същото време хиляди хора излязоха по улиците, за да празнуват. Кулминацията на тържествата ще бъде изяждането на две гигантски торти.

Повече за Косово четете ТУК, а още снимки от областта разгледайте ТУК!