Косово обявява независимост в неделя, в Прищина стягат тържества
Косово обявява независимост в неделя, в Прищина стягат тържества / снимка: Владислав Велев

Очаква се декларацията за независимост на Косово да бъде обявена в неделя, 17 февруари, в 17 ч местно време. Премиерът на засега сръбската провинция Хашим Тачи свика специална пресконференция в „Гранд Хотел” в Прищина, но не обяви датата на провъзгласяването на независимостта. Това стори неофициално негов говорител.

Вместо за конкретни дата и час, Тачи говори за правата на сръбското малцинство и за това как той гарантира за тях. Ето и част от пресконференцията с превод на английски:

„Като премиер на Косово току-що се заклех да гарантирам продължително общуване, да имам за цел да построя едно Косово, което представя перспективи за всички, живеещи тук, да предложа равни възможности да построим място, което ще гарантира правата на всички малцинства, на първо място – на сръбското. Аз, като премиер на Косово, реших да създам офис към правителството, който да се занимава с всички въпроси на малцинствата”.

Тачи добави, че ежедневно ще получава информация за нещата, свързани с малцинствата, а правителството ще започне да разрешава въпросите.

Македонското радио съобщи, че в събота ще се проведе неофициална среща между македонския премиер Никола Груевски и косовския му колега Хачим Тачи. Македонските власи засега не са коментирали дали ще признаят независимостта на Косово.