Тачи - от протестите срещу Милошевич до независимостта на Косово
Тачи - от протестите срещу Милошевич до независимостта на Косово / netinfo

Тачи е роден на 24 април 1968 г. в Брочна, в централния регион на Косово Дреница, крепост на въоръжената съпротива на етническите албанци срещу сръбските власти. Той е учил история в Университета в Прищина и е бил студентски активист от 1989 до 1991 г. – период, белязан от мирните протести на косовските албанци срещу решението на режима на бившия югославски президент Слободан Милошевич да отнеме автономията на провинцията. Непримирим привърженик на отделянето на Косово от Сърбия, скоро след това той преминава в нелегалност, присъединявайки се към „Армията за освобождение на Косово” (АОК), която е създадена през 1993 г. В средата на 90-те години той емигрира в Швейцария, където учи за следдипломна квалификация по политически науки и се присъединява към албанската политическа мрежа.

През 1996-1997 г. АОК организира серия от нападения срещу сръбски лидери,
Тачи - от протестите срещу Милошевич до независимостта на Косово
netinfo
полицията и косовски албанци, сътрудничещи на сърбите. В началото на 1998 г. режимът на Милошевич предприема силови мерки срещу бунтовниците, които в крайна сметка прерастват в истинска война. Известен под псевдонима „Змията”, Тачи се превръща в политически лидер на въоръжената групировка.

Той е един от представителите на АОК в делегацията на косовските албанци по време на мирните преговори с посредничеството на международната общност, проведени в Рамбуйе, Франция, през периода февруари - март 1999 г. Тачи успява да измести уважавания от всички поддръжник на мирната съпротива срещу Сърбия покоен косовски лидер Ибрахим Ругова, оглавявайки преговарящия екип на провинцията, и е приет като политик. След отхвърлянето от сръбските представители на предложението, подписано от страна на косовските албанци, на 19 март 1999 г. преговорите се провалят.

Пет дни по-късно НАТО започва нанасянето на въздушни удари, които са прекратени на 10 юни същата година, след като Белград приема да сключи политическо споразумение, включващо незабавно прекратяване на насилието и бързо оттегляне на сръбските военни, полицейски и паравоенни сили. На същия ден е приета Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, с която Косово е поставено под администрацията на ЮНМИК и се одобрява изпращането на мироопазващи сили под командването на НАТО (КФОР).

След края на конфликта и разпускането на АОК Тачи създава Народната демократическа партия на Косово. Партията провежда първия си конгрес през месец май 2000 г., като избира бившия лидер на бунтовниците за председател на партията и съкращава името си на Демократическа партия на Косово (ДПК).

Тачи - от протестите срещу Милошевич до независимостта на Косово
netinfo
На парламентарните избори през 2001 г. партията на Тачи е изпреварена със значителна преднина от ДЛК на Ругова, като печели 26 места в парламента. Тя се присъедини към оглавяваното от ДЛК правителство, в което премиерският пост бе даден на Байрам Реджепи от ДПК. Въпреки че изборите през 2004 г. дават възможност на партията на Тачи да увеличи своето парламентарно представителство на 30 места, тя все още е далеч зад ДЛК и предпочита да не участва в новото правителство, като остава в опозиция.

След одобряването му за премиер на Косово на 9 януари 2008 г. Тачи посочи, че до обявяването на независимостта остават „седмици”, но това няма да бъде направено без одобрението на САЩ и ключовите сили от ЕС.

Тачи е женен и има син.