Копенхаген на път да легализира марихуаната
Копенхаген на път да легализира марихуаната / снимка: Impact Press Group, архив

Марихуаната може скоро да бъде легализирана в Копенхаген, след като властите в града приеха с голямо мнозинство схема, позволяваща продаването на наркотика в мрежа от държавни магазини и кафенета.

Ако бъде одобрена от датския парламент в началото на идната година, схемата ще направи града първия в света, който напълно легализира марихуаната, а не просто толерира нейната консумация. Наркотикът вече се продава открито по улиците на Кристиания, самопровъзгласила се за „свободен град” в центъра на града, въпреки затварянето на кварталните кофи шопове през 2004 г.

Но марихуаната не е легализирана официално и заловените с притежание на дори малки количества от наркотика трябва да заплатят глоба. „Мислим да създадем 30-40 държавни магазини, в които хората не са заинтересовани да ви продават колкото се може повече, а се интересуват от вас самите”, заяви Микел Уарминг, отговарящ за социалните въпроси в градския съвет на Копенхаген.

„От кого е по-добре да купуват марихуана младежите? От наркодилър, който иска от тях да консумират колкото се може повече, който иска да си купуват твърди наркотици, или от държавен служител?”, запита той, пише БГНЕС.

Снощи Градският съвет прие с 39 гласа „за” и 9 „против” да упълномощи Комитета по социалните въпроси под председателството на Уарминг да обясни подробно как ще работи планът. Предложението ще бъде внесено в датския парламент, който трябва да го гласува догодина.