Комсомолская правда коментира ситуацията в Косово
Комсомолская правда коментира ситуацията в Косово / netinfo

Западът подбира подходящата независимост за Косово, коментира вестник "Комерсант" дебатите по признаването на обявената независимост на областта в редица международни организации.

Новата държава засега няма нито конституция, нито закони. Въпреки това албанците вече втори ден бурно празнуват събитието и благодарят за подкрепата на САЩ и други западни страни, отбелязва "Комсомолская правда". Дали независимостта на Косово е окончателна, пита се вестникът. Първо, самите косовски албанци още не са наясно дали да станат 49-а европейска държава или да влязат в състава на зараждаща се "Велика Албания". Второ, постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН са на съвсем различни мнения за бъдещето на Косово. Русия и Китай не признават независимостта му, а Вашингтон и ръководството на ЕС, напротив, я смятат за постигната и се готвят в най-близко време да я признаят, пише още изданието.

Москва, поискала от мисията на ООН в Косово и от силите КейФОР незабавни действия в изпълнение на мандатите им, включително анулиране на решението на косовските власти за независимост и строги административни мерки, не може да разчита, че ще срещне разбиране от страна на САЩ, Великобритания и Франция, добавя "Независимая газета".

Повечето страни членки на ООН няма да признаят косовската независимост, убеден е експерт по балканските въпроси от Руската академия на науките, цитиран от "Ведомости". Лъвският дял от търговията с наркотици, хора, оръжие и фалшиви банкноти в ЕС е под контрола на албанската мафия. Експерти твърдят също, че косовските албанци са тясно свързани с талибаните и Ал Кайда, чиито представители са се установили в областта през 90-те години. Заедно с Албания и Босна и Херцеговина Косово вече образува "ислямски пояс", който дели Сърбия и Черна гора от Западна Европа, пише всекидневникът. Изненадваща е на този фон подкрепата за независимостта на Косово от страна на водещи държави в ЕС.