/ Gulliver/Getty Images
Украинска компютърна игра съживява град, който беше изоставен напълно от жителите си след ядрената катастрофа в Чернобил, предаде Ройтерс. Днес се отбелязва 33-ата годишнина от това бедствие.
 
Играта е пусната още през октомври миналата година и досега е привлякла над 60 000 души по света.
 
Играчите в играта "Изотопиум: Чернобил" (Isotopium:Chernobyl) карат танкове из призрачния град Припят близо до Чернобил, нокаутират конкуренти, докато търсят енергиен източник, наречен изотопиум и събират точки всеки път, когато го намерят.
 
Играта е вдъхновена и от филма "Аватар".

33 години от най-тежката ядрена авария в историята на човечеството (СНИМКИ/ВИДЕО)
 

Един от създателите на играта е роденият в Киев Серхий Бескрестнов. Той е бил само на 12 години, когато става трагедията в Чернобил. Заради ядрената катастрофа над 50 000 души са принудени да се евакуират, включително семейството на Бескрестнов. Той и другият създател на играта Алексий Фатейев са използвали Гугъл мап и стотици кадри на района на Чернобил, за да пресъздадат Припят в играта, включително жилищни сгради, хотел, концертна зала, увеселителен парк и стадион.
 
Но по-внимателен играч би отбелязал една неточност - истинската ядрена централа Чернобил не се намира в Припят, както е в играта.
 

Цената, за да се потопиш в атмосферата на играта, е 9 долара за час, но само 20 души могат да играят едновременно по едно и също време.
 
Компанията на създателите на играта - Римоут геймс (Remote Games) - казва, че 62 615 души по света са се регистрирали да я играят, включително 15 000 във Франция и 10 000 в САЩ.
 
Амбицията на създателите на играта e да създадат игра за колонизирането на Марс, в която 1000 души ще могат едновременно да контролират роботи, пратени на различни колонизаторски мисии.
 
БТА