Комисар Орбан подкрепи България в спора за еврото
Комисар Орбан подкрепи България в спора за еврото / netinfo

Членът на Европейската комисия Леонард Орбан, отговарящ за езиковото многообразие, подкрепи България в спора с Европейския съюз за изписването на еврото на български.

Моето лично мнение е, че трябва да се осигури на всеки официален език в Европейския съюз пълно уважение във всяко отношение, заяви той за БТА след среща в Европейската комисия с българския министър по европейските въпроси Гергана Грънчарова.

Обсъдихме много въпроси, включително за изписването на евро на български. Не сме стигнали до споразумение, защото не тук е мястото това да стане. Решение по проблема най-вероятно ще бъде взето на най-високо политическо равнище, добави комисар Леонард Орбан.

Разговаряхме също по различни европейски въпроси, свързани със сферите, в които Европейската комисия има пълни компетенции, като конкуренция, държавни помощи, антитръстови мерки, каза още той.

На срещата на Гергана Грънчарова с генералния секретар на Европейската комисия Катрин Дей по-рано сутринта също е станало дума за проблема с изписването на еврото на български. Но това е станало в неофициален порядък. По време на разговора е бил обсъден също проектът за "реформиран европейски договор", който трябва да бъде одобрен на предстоящата среща на високо равнище на Европейския съюз в Лисабон.

Гергана Грънчарова ще се срещне и със заместник-председателя на Европейската комисия Маргот Валстрьом, която отговаря за връзките между институциите и комуникационната стратегия. След това тя ще участва в конференция по "реформирания договор" на ЕС, а по-късно ще има нови разговори с представители на португалското председателство на Европейския съюз.

На тези разговори пак ще се търси решение на проблема за еврото. Липса на такова решение може да провали подписването на Споразумение за стабилизиране и асоцииране между Европейския съюз и Черна гора, предвидено за понеделник другата седмица в Люксембург. Португалското председателство е загрижено това да не се случи.