Започна надпреварата за наследник на Борис Джонсън на поста министър-председател на Великобритания, като до момента 11 кандидати са се представили в състезанието, което в крайна сметка ще бъде решено от около 200 000 членове на Консервативната партия.

Трима са основните фаворити на букмейкърите. Убедително води Риши Сунак. Като министър на финансите Сунак насочи Великобритания към най-голямото данъчно бреме от 50-те години на миналия век насам. Във видеоклипа за стартиране на кампанията си той заяви:

"Решенията, които ще вземем днес, ще решат дали следващото поколение британци също ще има шанс за по-добро бъдеще."

Новият британски премиер ще бъде обявен на 5 септември

"Ще се изправим ли пред този момент с почтеност, сериозност и решителност? Или ще си разказваме утешителни приказки, които може да ни накарат да се почувстваме по-добре в момента, но утре ще оставят децата ни в по-лошо положение?"

Един от поддръжниците му, консервативният депутат Робърт Дженрик, предупреди да не се обещава нефинансирано намаляване на данъците в разгара на лидерските избори. Сунак ще се съсредоточи върху растежа и "ще намали данъците толкова бързо, колкото е разумно", заяви Дженрик пред радио Би Би Си.

Според екипа му Сунак ще обещае да намали данъците, след като инфлацията, която през май достигна 40-годишен връх от 9,1 %, бъде овладяна.

След оставката на Джонсън: Повишение на паунда на британската фондова борса

Относно имиграцията Сунак започна кампанията си с видеоклип, в който се споменава баба му, която се е преместила във Великобритания през 60-те години на миналия век. Неговият говорител заяви пред вестник "Таймс", че той се гордее, че произхожда от семейство на имигранти, но смята, че Обединеното кралство трябва да контролира границите си и ще запази плана за депортиране на търсещите убежище в Руанда.

За разходите за живот като министър на финансите Сунак стартира серия от пакети за подпомагане на обща стойност 37 млрд. паунда (44,14 млрд. долара), за да помогне на британците да се справят с нарастващите разходи. Преди да подаде оставка, той посочи, че е готов да направи повече, ако е необходимо.
Относно Брекзит: Сунак гласува за Брекзит през 2016 г.

Други обещания: Сунак използва една от първите си предизборни кампании, за да говори за правата на жените: "Ще защитавам правата на жените и ще гарантирам, че жените и момичетата се радват на същата свобода, която повечето мъже приемат за даденост, като се чувстват в безопасност от нападения и злоупотреби."

Друг претендент за поста на Борис Джонсън е Пени Мордонт.

Относно данъците той е категоричен: "Макар че ще намаля данъците, аз ще бъда пионер на разумните пари, като основното фискално правило ще гарантира, че дългът като процент от БВП ще намалява с течение на времето."

Тя заяви, че ще въведе незабавно 50 % намаление на ДДС върху горивата поне до април 2023 г., финансирано от увеличените приходи от ДДС в резултат на инфлацията, и ще повиши данъчните прагове за хората с основни и средни доходи в съответствие с инфлацията.

Относно разходите за живот: "Нашата икономика е изправена пред двойния проблем на растящата инфлация и спадащото доверие - с реален риск от рецесия. Моето правителство ще се съсредоточи върху овладяването на инфлацията, като работи в тясно сътрудничество с независимата Английска централна банка. Не можем да рискуваме спираловидно нарастване на заплатите и цените, което да доведе до понижаване на жизнения стандарт и загуба на работни места."

Относно Брекзит: По време на референдума за Брекзит през 2016 г. Мордонт водеше кампания за групата "Гласувайте за напускане".

Борис Джонсън: Краят на героя на Брекзит

В речта си през декември 2021 г. като младши министър на търговията тя заяви: "Брекзит не е събитие, за което международната общност трябва да скърби. Или акт на самонараняване, или такъв, който изисква да бъдем наказани. Той е огромна възможност за всеки, който вярва в демокрацията и силата на търговията като сила за добро в света."

Силна претендентка за поста на Борис Джонсън е и Лиз Тръс.

За данъците: "Ще започна да намалявам данъците още от първия ден, за да предприема незабавни действия, които да помогнат на хората да се справят с разходите за живот. Не е правилно да се увеличават данъците сега."

Тръс заяви, че това ще включва отмяна на увеличението на социалноосигурителните вноски, което влезе в сила през април, и гарантиране, че Великобритания ще запази корпоративния данък "конкурентоспособен".

За икономиката: Тя заяви, че планира да върне Великобритания "на пътя към превръщането ѝ в мощна икономика с висок растеж и производителност", включително чрез "смела реформа на предлагането".
 
Относно имиграцията: Тръс не е коментирала публично имиграционната политика на правителството на Руанда, откакто обяви кандидатурата си, но беше член на кабинета, който я одобри.

Относно Брекзит: Тръс гласува за оставане в Европейския съюз, но скоро заяви, че е променила мнението си. Нейните поддръжници заявиха, че тя планира да постигне напредък в регулаторното разминаване с ЕС, включително да преразгледа бизнес регулирането, за да стимулира по-динамична икономика.

Като министър на външните работи тя внесе в парламента закон за едностранно отменяне на някои търговски правила за Северна Ирландия след Брекзит - политическа позиция, която се очаква да продължи да следва. Това задълбочи напрежението между двете страни.
БГНЕС