/ Istock
Един град на Балканите влиза в топ десет на най-добрите европейски градове през 2024 г., според класация на "Резънънс кансълтънси" (Resonance Consultancy), консултантска компания в областта на туризма, която нарежда София на 95-а позиция в списъка.

Турският мегаполис Истанбул заема деветото място в класацията на общо сто европейски градове, съобщава турското електронно издание "Дейли сабах".

През лято 2024 г. очаквайте: Директен влак от Букурещ до Истанбул, София и Варна

На първо място е поставен Лондон, второто е запазено за Париж, а третата позиция държи Берлин. Столиците на Италия и Испания са поставени на четвърто и пето място в списъка, следват Прага, Барселона, Амстердам, Истанбул и Милано.  

Други балкански градове в списъка са Атина, която е поставена на 50-о място, Букурещ - на 74-о и Анкара - на 75-о.

Българската столица е класирана на 95-а позиция, следвана от градове като френския Монпелие, испанския Малага и германския Бремен.

"Често пренебрегвана и рядко възхвалявана, столицата на България е готова да се наложи като достъпен, богат на таланти мегаполис, който жадува да седне на европейската маса със самочувствие, произтичащо от това, че хилядолетия наред е била кръстопът на търговията", пише в резюмето на "Резънънс". Споменават се също седемхилядната история на града и забележителностите му, "обхващащи всички епохи".

Храмът „Света София“ в Истанбул има космат талисман

Това е и най-достъпната европейска столица в класацията, изтъкват още от компанията.

"Резънънс" отбелязва, че ежегодно анализира повече от 180 европейски града, за да състави списък на водещите сто от тях, подредени на базата на критерии като благосъстояние, привлекателност и качество на живот. За целта фирмата използва комбинация от основни статистически данни и качествени оценки и препоръки от местни жители и посетители в цифрови канали като Tripadvisor, Google, Facebook и Instagram.

Световната класация на "Резънънс" за 2024 г. отново отрежда челните позиции за Лондон и Париж, но тук трети е Ню Йорк, четвърти - Токио, а пети - Сингапур. Следващите места заемат Дубай, Сан Франциско, Барселона, Амстердам и Сеул.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мина Димитрова/БТА