Клинтън и Тръмп с победи в Луизиана
Клинтън и Тръмп с победи в Луизиана / Guliver/Getty Images

Доналд Тръмп спечели доверието на своята Републиканска партия в щата Кентъки, предадоха световните агенции.

Във вчерашния ден Тръмп и Тед Круз, основният му конкурент за спечелването на кандидат-президентската номинация на републиканците, си поделиха по две победи. Тръмп - в Луизиана и Кентъки, а Круз - в Канзас и Мейн.

В генералното класиране при набирането на делегатски гласове за националната партийна конференция води Тръмп с най-малко 375 гласа, следван от Круз с минимум 291. Марко Рубио засега разполага със 123 делегатски гласа. За спечелване на партийната номинация са необходими 1237 гласа.

Тръмп даде заден за някои обещания

След като узна за победата си в Кентъки, Доналд Тръмп прикани Рубио да се оттегли от надпреварата. Милиардерът заяви, че би желал да остане в двубой с Круз, който, по думите му, няма шансове да победи в големи щати като Ню Йорк и Калифорния.

Хилари Клинтън спечели вчерашните първични избори на своята партия в щата Луизиана. За нея и за Тръмп това беше 11-а победа в надпреварата за спечелване на кандидат-президентската номинация на Демократическата и Републиканската партия съответно, предаде АП.

Съперникът на Клинтън - Бърни Сандърс, също отбеляза победи - в Небраска и Канзас.

По изчисления на АП Хилари Клинтън вече разполага с гласовете на поне 1114 делегати за предстоящата национална конференция на Демократическата партия, а Сандърс - с 496. За присъждане на номинацията се нужни 2383 делегатски гласа.

Източник: БТА