Китайският премиер призова за повече демокрация и реформи в Китай
Китайският премиер призова за повече демокрация и реформи в Китай / снимка: Reuters

Китайският премиер Вън Цзябао призова за свобода и истинска демокрация в Китай, въпреки че Пекин взе крути мерки срещу проявите на несъгласие, породени от призиви в интернет за народни протести по модела на тези в арабските държави, предаде Ройтерс.

В реч в Лондон Вън посочи също, че корупцията и големите разлики в доходите вредят на живота на хората в Китай.

"Без свобода няма истинска демокрация, а без гаранцията за икономически и политически права няма истинска свобода. Честно казано, корупцията, несправедливото разпределение на доходите и други злини, които вредят на интересите на народа, все още съществуват в Китай", каза китайският премиер в реч пред Британското кралско дружество в Лондон - институция, посветила се на насърчаване на науката, допълва БТА.

"Най-добрият начин да се решат тези проблеми е решително да се напредва с политическата структурна реформа и социалистическата демокрация под върховенството на закона", заяви Вън, който ще се оттегли от поста догодина.

Пред сградата в Лондон, където той произнесе речта си, групи тибетски активисти протестираха срещу управлението на Китай в Тибет.