Китай
Китай / iStock/Getty Images
Проектозакон, предвиждащ облекчена процедура за получаване от чужденци на статут на постоянно пребиваващи в Китай, предизвика опозицията на много китайски потребители на социалните мрежи, предаде Франс прес.

Министерството на правосъдието публикува текста на проектозакона миналата седмица. Последва поток от негативни коментари, които звучат ксенофобски в страна, която няма традиции в имиграцията.

"Аз съм против. Китайците вече са достатъчно много. До такава степен, че е трудно да намериш училище за децата си или да запишеш час при лекар. И трябва да приемем конкуренцията на чужденците?", пише потребител на мрежата Вейбо, който изразява масовото настроение.

Осъдиха на смърт мъж в Китай, убил двама служители на контролен пункт

"Докато не премахнат политиката за ограничаване на раждаемостта (която позволява на китайските семейства да имат само до две деца), никога няма да приема и един имигрант", казва друг потребител, който се тревожи, че чужденците могат да се ползват от привилегии.

Част от потребителите на социалните мрежи се изказват срещу "чернокожите", които в Китай обвиняват като цяло в противоправно и неприлично поведение.

Китай предлага на Тайван нови облекчени условия за инвестиции


Случаите на физическа агресия в китайските градове са редки в сравнение със Запада, а за китайците имиграцията често се свързва с увеличаване на закононарушенията.

Колко голямо е брожението, предизвикано от проектозакона, показва фактът, че близо 3,6 милиона коментари са качени във Вейбо само за няколко дни. Не всички обаче са негативни. "Подкрепям документа. Но при условие, че дава подобен статут на хора, които наистина го заслужават", пише един потребител.

По-малко от един процент от живеещите в Китай чужденци имат разрешение за постоянно пребиваване.

Проектозаконът е предложен в момент, когато китайското правителство се опитва да привлече още повече квалифицирани работници и инвестиции от чужбина, отбелязва АФП.
БТА