Президентът на Интерпол Мън Хунвей
Президентът на Интерпол Мън Хунвей / БГНЕС, архив
Китайските власти съобщиха днес, че разследват президента на Интерпол Мън Хунвей за предполагаеми нарушения на закона, предаде Ройтерс.

Съпругата на изчезналия шеф на Интерпол отправи апел

Мън, който е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай, беше обявен за изчезнал, след като заминал от Франция (където е централата на Интерпол) за Китай. Съпругата му беше поставена под полицейска закрила, след като получила заплахи, посочва Ройтерс.

5 октомври: Изчезна президентът на Интерпол

"Мън Хунвей, заместник-министър на обществената сигурност на КНР, е заподозрян в нарушаване на закона. В момента държавният комитет по надзора го проверява", съобщи на сайта си Централната комисия за дисциплинарна инспекция към китайската комунистическа партия, цитирана от ТАСС.

Според китайския в. "Саут Чайна морнинг пост" Мън Хунвей е в Китай и е разследван. Той бил задържан за разпит веднага след пристигането си в Китай на 29 септември.

Френското вътрешно министерство съобщи, че няма информация по последното развитие на случая с изчезването на президента на Интерпол Мън Хунвей, който е и заместник-министър на обществената сигурност на Китай, предаде Ройтерс, цитирайки пресслужбата на министерството в Париж. "Нямаме информация", каза говорител на френското вътрешно министерство в отговор на молба да коментира съобщението на китайските власти.
БТА