Кипърското правителство взе днес решения, които се отнасят до управлението на пандемията от COVID-19, съобщи в електронното си издание в. „Филелефтерос“.
Решенията бяха обявени от министъра на здравеопазването Михалис Хаджипантелас.

От днес се отменя изискването гражданите да носят маски в закрити пространства, освен на места с повишен риск като болници, домове за възрастни хора, затворени центрове за уязвими групи, места за предоставяне на здравни услуги, аптеки. Остава изискването за маски в публичния транспорт.

Препоръчва се все пак маски да се носят на места, на които се събират много хора, както и от хората в повишен риск и от тези, които контактуват с тях.

Също от днес отпадат ограниченията за процента на запълване на местата за обществено хранене, увеселителните заведения, църквите и другите храмове, конгресните центрове, търговските изложения, спортните, зали, казината и др.

На учениците в средните училища ще бъде предоставена безплатно една опаковка от 5 теста за COVID-19, като се препоръчва преди началото на учебната година всички ученици, учители и персонал на училищата да се подложат самостоятелно на тест. В самите училища здравните власти ще правят тестове на случаен принцип.
БТА