/ БГНЕС
Помолихме, чрез образователния министър, държавата да подкрепи образователните институции с повече средства заради енергийната криза. Това съобщи Диян Стаматов - председател на СРСНПБ, и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

По-рано директори и заместник-директори от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България са провели среща със служебния министър на образованието Сашо Пенов.
 
Асоциация „Родители“: Настояваме за присъствена учебна година

"Поискахме и да сме в присъствен формат през учебната година, независимо от двата проблема - с COVID-19 и с финансирането на училищата и детските градини със средства за енергийни източници, защото това ще са двете основни предизвикателства за образованието през новата учебна година", коментира председателят на СРСНПБ.

Срещата с министър Пенов e била онлайн. "Поговорихме по няколко теми, като уверихме, че ще положим всички усилия за спокойното започване на новата учебна година. Министър Сашо Пенов се ангажира да постави въпроса, свързан с енергийния проблем, на държавно ниво и гарантира, че държавата не може да си позволи да не подкрепи приоритетно с доставка на енергийни източници училищата, детските градини и образователните институции, както и с допълнителна финансова възможност заради очакваните по-високите цени на енергийните ресурси", каза Диян Стаматов.

Той уточни, че през новата учебна година са необходими повече средства за училищата и детските градини за газ, защото тези разходи, най-вероятно ще са с 60-70 процента по-високи, а такива средства сега няма в бюджетите на образователните институции.

Просветният министър: Правим всичко възможно да се осигури отопление за училищата

Училищата в страната са 2700, а детските градини са 2500, съобщи председателят на СРСНПБ. "В Добрич почти цялата област е газифицирана, в останалите области на страната положението с газифицирането на образователните институции е различно. В София има образователни институции, които се отопляват на газ, на централно отопление, на електричество и на пелети", коментира Стаматов.
БТА