САЩ и Северна Корея са се споразумели досега по най-малко три точки на съвместен документ, който Доналд Тръмп и Ким Чен-ун ще подпишат в края на срещата на върха в Ханой. Това съобщи източник от местните дипломатически кръгове, цитиран от ТАСС.

Документът ще бъде наречен Ханойска декларация. В него ще бъде определено понятието "денуклеаризация", ще бъдат обозначени по-нататъшните стъпки на двете страни за постигането й, а също така ще бъдат посочени задачи и въпроси, които ще бъдат обсъдени по-нататък.

Започна вторият ден от срещата на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун заяви, че не би участвал във втора среща на върха с президента на САЩ Доналд Тръмп, ако не е склонен да изпълни обещанието си за денуклеаризация, предаде АП. Попитан от американски репортер днес в Ханой дали иска денуклеаризация, Ким отговори: "Ако не съм склонен, сега нямаше да съм тук". Въпреки че не става дума за мисия с ранг посолство, това би било крачка към нормализиране на отношенията между Пхенян и Вашингтон.

Тръмп каза, че откриване на американско дипломатическо представителство в Северна Корея е "добра идея", а Ким заяви, че би "приветствал такава стъпка".

БГНЕС

Ким беше попитан и дали лидерите са говорили за човешки права, но Тръмп отговори вместо него: "Обсъждаме всичко". Те направиха тези коментари на срещата в разширен състав, в която участват държавният секретар Майк Помпейо и съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

ВИЖТЕ СНИМКИТЕ ОТ СРЕЩАТА 

Днес започна втория ден от срещата на върха САЩ-КНДР. Вчера лидерите на Съединените щати и Северна Корея се разходиха в градината на хотела в Ханой, в който преговарят. След това седнаха на масата за преговори заедно с редица дипломати и официални лица за 45-минутна сесия разговори.
БТА, БГНЕС