Ким Чен-ун изпраща сестра си в Южна Корея
Ким Чен-ун изпраща сестра си в Южна Корея / БГНЕС

Северна Корея предложи да изпрати по-младата сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун на южнокорейска проява, планирана за идната година, предаде Ройтерс, като се позова на организаторите на проявата.

Ким Йо-чен е включена в списъка на официалните представители, които Пхенян ще прати на съвместен корейски кулинарен фестивал, планиран от южнокорейски компании, поддържащи връзки със Севера. Смята се, че сестрата на Ким Чен-ун е на 27 години. Миналата седмица севернокорейски медии я обявиха за високопоставен член на Корейската трудова партия.

Същевременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун съобщи, че е получил предупреждение от Пхенян, че Северна Корея ще се откаже от въздържанието си да извърши ново ядрено изпитание заради враждебната политика на САЩ, предаде ТАСС.

Пхенян визира приетата на 19 ноември от Общото събрание на ООН резолюция, в която се препоръчва на Съвета за сигурност да сезира Международния съд в Хага за нарушения на правата на човека в Северна Корея. Според Пхенян резолюцията е проводник на враждебната политика на Вашингтон спрямо Северна Корея. Според японската агенция Киодо Северна Корея на 12 май 2010 г. е извършила ядрен опит, който международната общност не е забелязала, предаде ТАСС.

Пекинският научно-технически университет е стигнал до този извод като е анализирал данни от сеизмичната активност. Досега имаше потвърждения за три ядрени изпитания на Пхенян - през 2006 г., 2009 г. и през 2013 г.

Източник: БТА