/ БТА

"Русия наруши обещаното примирие в стоманодобивния завод в Мариупол, където украинските сили оказват последна подкрепа на града“, заяви украински командир, молейки за помощ за "умиращите" войници и за евакуация на цивилното население.

"Руснаците нарушиха обещанието за примирие и не позволиха евакуацията на цивилните, които продължават да се крият от обстрела в мазето на завода", заяви Святослав Паламар, командир на полк "Азов", във видеоклип в Телеграм.

Кремъл: Путин не е давал нови заповеди за „Азовстал“

В сряда руската армия обяви тридневно прекратяване на огъня в завод "Азовстал", като съобщи, че ще позволи на цивилните да го напуснат, а по-рано днес Кремъл заяви, че хуманитарните коридори "функционират".

Паламар заяви, че руските войници са нахлули в завода "преди три дни", предизвиквайки интензивни сблъсъци, и че "тежките кървави боеве продължават".

Ранените украински войници, скрити в завода, "умират в агония от неадекватно лечение", каза той и призова украинския президент Володимир Зеленски да се "погрижи" за тях и да намери начин да изнесе телата на загиналите войници.

Обсадените в „Азовстал“ предложиха да разменят цивилни граждани за хранителни продукти и лекарства

Той също така призова "световната общност" да помогне за евакуацията на цивилните от централата. В сряда вечерта Зеленски помоли генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за помощ за "спасяване" на ранените украински войници в завод "Азовстал".

БГНЕС