Над хиляда украински военни, стотици от които ранени, се намират все още в обсадения от руските войски стоманодобивен завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, според украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

След евакуацията на всички цивилни през миналата седмица, осъществена с помощта на ООН, в подземните галерии на металургичния комплекс остават над хиляда военни. Стотици от тях са ранени, някои от тях - тежко и имат нужда от спешна евакуация, добави тя. "Ситуацията се влошава всеки ден" в "Азовстал", подчерта вицепремиерката.

Най-малко 100 цивилни все още се намират в „Азовстал“ в Мариупол (ВИДЕО)

Верешчук опроверга информацията на двама регионални представители, според която в завода все още има цивилни. "Това не е вярно", подчерта тя, като посочи, че ръководителят на батальона "Азов", укрепил се в подземния комплекс, е заявил, че "в "Азовстал" не е останал нито един цивилен, нито една жена, дете или възрастен човек".

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко отказа да заяви, че е "100% сигурен", че всички цивилни са били евакуирани. Той подчерта, че това не подлежи на проверка, докато не бъде постигнато трайно прекратяване на огъня. "Ситуацията беше и остава много трудна", добави той на пресконференция, като съобщи, че след края на евакуацията в Азовстал отново се водят тежки боеве.

Украинските бойци в обсадения „Азовстал“ се зарекоха да се бият докрай

Украинските власти работят по възможността за евакуация на ранените войници, медицинския персонал и военните свещеници от комплекса, като се надява да получи помощта на международни организации и Турция, заяви още Верешчук.

"Медицинският персонал иска да се евакуира с ранените, защото трябва да ги придружава" в случай на отварянето на хуманитарен коридор, добави вицепремиерката. Според нея подобна операция може да продължи поне седмица.

Турция "наистина има желание да помогне", и Анкара работи в тясно сътрудничество с Киев, заяви Верешчук. Бойците от "Азовстал" поискаха неведнъж помощта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Според вицепремиерката евакуацията може да се проведе с турски кораб, разполагащ с военна болница.
БТА