Кери пристигна в Тел Авив в опит да постигне примирие в ивицата Газа
Кери пристигна в Тел Авив в опит да постигне примирие в ивицата Газа / снимки: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна на летище "Бен Гурион" в Тел Авив, въпреки че американската Федерална агенция за полетите забрани на американските авиокомпании да кацат на това летище. Решението бе взето заради падане вчера на изстреляна от Хамас ракета на около километър от летището.

Кери ще се стреми да постигне примирие между Израел и движението Хамас, които в последните две седмици водят най-тежките си боеве от години, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният секретар на САЩ ще се срещне днес в Ерусалим и Рамала с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с палестинския президент Махмуд Абас и с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Кери пристигна в Тел Авив в опит да постигне примирие в ивицата Газа
netinfo

В Газа Израел наруши всички международни закони и човешкия морал, каза палестинският президент Махмуд Абас снощи на фона на безуспешните засега международни усилия за спиране на пламналия отново конфликт в палестинската територия, предаде ДПА.

Абас даде израз на гнява на палестинците след неколкодневните си безплодни преговори в Египет, Турция и Катар, където се опитваше да постигне примирие между Израел и Хамас - ислямисткото движение, което контролира ивицата Газа.

"Нашият народ няма да падне на колене пред никого, освен пред Бог. Никой на този свят няма да живее в мир и стабилност, докато такъв живот остава мираж за децата на Ерусалим, Газа и Западния бряг и за палестинските деца навсякъде", каза той.

Десетки загинаха и вчера в сраженията между израелската армия и ислямистките радикали, с което общият брой на жертвите от началото на израелските въздушни удари на 8 юли достигна 630 души. Ранените са над 3600, сред тях и 120 израелски войници и десетки цивилни израелци.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери след разговорите си в Кайро вчера призова палестинските радикали в Газа да се съгласят на спиране на огъня. "Хамас трябва да направи фундаментален избор, който да окаже дълбоко въздействие върху населението на Газа", каза Кери, опитвайки се да посредничи за мир в региона, макар че правителството в Кайро е в ледени отношения с Хамас.

Ислямисткото движение отхвърли последното предложение на Кайро за примирие, настоявайки за вдигане на плътната блокада около крайбрежния палестински анклав. Израел обаче го прие. Кери каза, че незабавното спиране на огъня е необходимо, за да бъдат спасени човешки животи в Газа. В отговор говорителят на Хамас Осама Хамдан каза за ДПА по телефона, че Кери "знае кой разрушава домове на цивилни жители и убива невинни палестинци". Ние очаквахме по-балансирана позиция от Кери, добави той.

В усилията за мир се включи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, който се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, а после и с палестинския премиер Рами Хамдала в Рамала. "Насилието трябва да бъде прекратено незабавно", настоя той. Според него всяко споразумение за примирие трябва да третира и въпроса за израелската блокада на Газа, което Хамас поставя като предварително условие.

Израелската министърка на правосъдието Ципи Ливни каза обаче, че Израел няма да се съгласи на примирие, преди да постигне целта на военната си операция в Газа. Като такава цел тя посочи ликвидирането на мрежата от тунели на Хамас. До момента са открити 23 тунела с 66 входа, съобщи израелски военен говорител за ДПА.

Агенция Синхуа съобщи, че на среща в Рамала, председателствана от Махмуд Абас, ръководството на Организацията за освобождение на Палестина е настояло за спешна среща в Кайро на ръководителите на главните палестински организации, сред които Хамас и движението "Ислямски джихад". В комюникето на ООП след срещата се казва, че нейното ръководство "ще работи настойчиво на всички равнища за постигане на примирие и за обединяване на всички палестински фракции под егидата на ООП". Преди срещата в Рамала Абас казал, че е дошло времето всеки "да надигне глас срещу израелските машини за убийства и разрушение".

Източник: БТА