Камерунски бунтовници заплашват да убият държаните от тях заложници
Камерунски бунтовници заплашват да убият държаните от тях заложници / снимкa: БГНЕС
Камерунска бунтовническа група се свърза по телефона с френската информационна агенция Франс прес и обяви, че държи в ръцете си 15 заложници и ще ги убие, ако исканията й не бъдат изпълнени.

Искането на бунтовниците от групата "Бойци за освобождение на полуостров Бакаси" е до 3 дни камерунското правителство да започне преговори с тях.

Бунтовници с катери завзеха и отвлякоха тази нощ край бреговете на Камерун кораба "Бурбон сагита" на френската фирма "Бурбон", която експлоатира петролен терминал в африканската страна. На борда на кораба е имало 15 души, сред които 10 души, работещи за петролната компания "Тотал". Сред тези 10 души имало и шестима французи. По данни на самите похитители пленените от тях французи са седем.

Отвличането, извършено Гвинейския залив в района на полуостров Бакаси, в близост до границата с Нигерия, станало докато корабът теглел шлеп към петролно съоръжение.

Бунтовническата група "Бойци за освобождение на полуостров Бакаси" е част от по-голямо бунтовническо формирование, наречено Съвет за сигурност и отбрана на делтата на Нигер. През юни и юли тази година този съвет пое отговорност за нападения на полуостров Бакаси, отнели живота на 7 камерунски войници и един висш полицай. В отвличането на кораба тази нощ са участвали и бойци на Съвета, допълва Ройтерс.

По-рано тази година контролът над полуостров Бакаси беше предаден на Камерун от Нигерия след продължил десетилетия конфликт между двете африкански страни, припомня Ройтерс. Много местни жители са недоволни от това. Заради предаването на контрола над Бакаси там се появиха много бунтовнически групировки, които настояват за независимостта на зоната.