/ Gulliver/Getty Images
Руският космонавт Олег Скрипочка, астронавтите Джесика Миър от САЩ и Хаза ал-Мансури от Обединените арабски емирства (ОАЕ) ще вземат със себе си на борда на Международната космическа станция (МКС) лични вещи, които ще им напомнят за дома и за близките им, предаде ТАСС.

За своите намерения членовете на бъдещия екипаж на станцията разказаха в Космическия център "Джонсън" в Хюстън, щата Тексас. На тримата беше зададен въпрос какви лични вещи възнамеряват да вземат със себе си на орбиталната станция.

"Можем да качим само един килограм багаж", заяви Олег Скрипочка. "Както правят почти всички, и аз ще взема лични снимки. С течение на времето става все по-приятно да се разглеждат. Възможно е да взема сувенири от децата, лични вещи, карти памет със снимки и видеозаписи", призна той. 

Астронавтката от НАСА Джесика Миър възнамерявала да занесе на космическата станция няколко вещи за други членове на екипажа на станцията. "Няма да кажа какви са, защото това ще бъде изненада за тях", потайна е тя пред журналистите. Със сигурност щяла да вземе със себе си шведския и израелския флаг, родните страни на нейните родители. Компания ще й прави и плюшената панда, която имала от 5-годишна възраст.

"Ще взема със себе си снимки от членовете на моето семейство", довери и астронавтът от ОАЕ Хаза Ал Мансури. Участникът в експедицията съобщи, че в космоса ще го придружи и флагът на емирствата както и снимката, на която са изобразени лица от ръководството на страната по време на среща с екипаж от една от мисиите на "Аполо". "Това е една от фотографиите, която винаги ме е вдъхновявала", откровен е Ал Мансури.

Полетът на Скрипочка, Миър и Ал Мансури до Международната космическа станцияе предвиден за края на месец септември.
БТА