Каролина Шиино
Каролина Шиино / БГНЕС
Тя говори японски без акцент, чувства се като японка, живее като японка, но не изглежда като японка: какво мислят японците за жената с украински корени, която стана "Мис Япония"? В страната се разрази остра полемика, пише Deutsche Welle.

Когато в понеделник (22 януари) беше коронясана за "Мис Япония 2024", Каролина Шиино се разплака от радост. 26-годишната жена е първата носителка на титлата за красота, която не е родена в Япония, нито има родители от японски произход. Нещо повече: новата "Мис Япония" е натурализирана едва през 2022 година.

"Тя не е дори наполовина японка, а 100 процента украинка"

"Като сън е", каза тя след коронясването си. "Трябваше да преодолявам бариери, които често ми пречеха да бъда възприемана като японка. Така че съм изпълнена с благодарност, че бях призната за японка в този конкурс."

В социалните мрежи в Япония веднага започна дебат дали Шиино има право да е "Мис Япония". Аргументите в нейна подкрепа акцентират основно върху японската ѝ националност, а гласовете против наблягат на въпроса за етническата ѝ принадлежност. "Избраната за "Мис Япония" не е дори наполовина японка, а 100 процента украинка. Това не я ли прави "Мис Украйна"?", пита потребител в платформата X (преди Туитър).

Традиционният японски начин на мислене определя японеца по външността, а не по националността му. Родената в Япония тенисистка Наоми Осака например, която е с майка японка и баща хаитянин, е възприемана като японка, защото "изглежда" като японка - въпреки че говори слабо японски и получава японския си паспорт едва на 22-годишна възраст.

Няколко хиляди души получават японски паспорт всяка година, включително много чужденци от неяпонски произход. Марти Турунен например, роден във Финландия и дошъл в Япония като мисионер, е натурализиран през 1979 г., след което "японизира" името си на Марутей Цурунен и през 2002 година става депутат в Горната камара на японския парламент - чак до 2013 година.

Новата кралица на красотата има украински родители и е родена в Западна Украйна през 1998 година. След като се развежда, майка ѝ се омъжва за японец - оттук и фамилното име Шиино. Каролина се премества в Япония на петгодишна възраст и израства там в съвсем нормална обстановка. Говори японски без акцент и, по собствените ѝ думи, е приела културната идентичност на японка. Младата жена заявява, че "езиково и по душа" се чувства като японка. Но поради неяпонския си външен вид тя винаги се е откроявала.

"Тя е повече японка от нас"

"Тя говори и пише на красив и учтив японски език и е повече японка от нас", заяви организаторката на конкурса за красота Ай Уада пред БиБиСи. Мнозина обаче не мислят така. "Като японка с една осма японски произход смятам, че за да представяш хомогенна страна като Япония в конкурса "Мис Япония", трябва да си поне наполовина японец", пише потребителка в X и добавя, че тук въпросът опира до идентичност. А друга потребителка коментира: "Аз съм японка и изобщо не съм доволна от този избор. Японските стандарти за красота са различни от западните".

Други коментари се фокусират върху външния вид на кандидатките. "Не е ли това най-красивата "Мис Япония" в историята? Не мисля, че някога съм виждала толкова красива жена", пише потребител. А друг коментира: "Шиино напълно заслужава титлата "Мис Япония". Тя е една скромна и много симпатична японка". Някои потребители допускат, че с избора си журито е имало за цел да изпрати сигнал в полза на многообразието и да изрази симпатиите си към Украйна.

Сходна полемика се разрази и преди девет години, когато японката с африкански корени Ариана Миямото беше коронясана за "Мис Вселена Япония". И тогава се чуха критики, че 20-годишната жена не била "достатъчно японка".

Подобно на тенисистката Осака, Миямото има баща с африкански корени. И тъй като бялата кожа е класически идеал за красота в Япония, неизменно се стигна до дебат дали японка с тъмен цвят на кожата може да бъде "Мис Япония".
Сега жителите на островната държава си имат нова "Мис Япония", която може и да не изглежда като японка, но е японка по душа.
 
Deutsche Welle