/ iStock/Getty Images
"Имаше расови предразсъдъци и бариери, беше трудно да бъда възприета като японка", това каза на безупречен японски език просълзената Каролина Шино, след като в понеделник беше коронясана за "Мис Япония", съобщи Би Би Си.

Шино, родена в Украйна преди 26 години, се преселва в Япония на петгодишна възраст и израства в Нагоя.

Тя е първият натурализиран японски гражданин, който печели конкурса, но победата ѝ отново разпали дебата за това какво означава да си японец.

Докато някои признаха победата ѝ като "отражение на днешното време", други заявиха, че тя не изглежда така, както трябва да изглежда "Мис Япония".
 

Преди почти 10 години Ариана Миямото беше избрана за "Мис Япония" и беше първата с родители от различни раси, което също предизвика полемика по онова време.Изборът на Миямото, чиято майка е японка, а баща ѝ е афроамериканец, повдигна въпроса дали на човек със смесена раса изобщо трябва да бъде позволено да се състезава и да спечели.

Някои в социалните мрежи разкритикуваха избора на Каролина Шино за "Мис Япония", защото родителите ѝ не са японци.

"Момичето, което беше избрано за "Мис Япония", дори няма японска кръв, а е 100% украинка. Тя е красива, но това беше конкурсът за "Мис Япония". Какво японско има в нея?", пише потребител в социалната мрежа X.

"Ако тя беше поне наполовина японка, нямаше да има проблем. Но тя няма нищо общо с Япония, дори не е родена в Япония", добави друг потребител.

Има и такива, които заявяват, че нейната победа е изпратила "погрешно послание".
 

"Грешното послание е изпратено към японците, защото човек, който прилича на европеец, е наречен най-красивата японка".

Други се питат дали изборът на момиче, родено в Украйна, е политическо решение.

"Ако беше родена като рускиня, тя нямаше да спечели. Никакъв шанс. Очевидно е, че сега критерият е политическо решение. Какъв тъжен ден за Япония", гласи един от коментарите в мрежите.

Ай Вада, организатор на конкурса "Мис Япония", сподели, че конкурсът "ни даде възможност да преосмислим какво е японската красота".

"Убедена съм в едно - японската красота не е във външния вид, в кръвта, а съществува дълбоко в сърцето ни", добави тя.
 

Това отношение е в унисон с публикацията на Каролина Шино в Инстаграм миналата година, когато получи японско гражданство, в която тя заяви, че "може и да не изглежда като японка, но че е японка в душата си", защото е израснала в тази страна.

Когато короната беше поставена на главата ѝ и тя беше официално обявена за "Мис Япония", тя заяви, че е "осъществила една мечта".

"Признанието, че съм японка, ме изпълва с благодарност."
БГНЕС