Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че властите в страната трябва да извлекат поука от трагедията в Букурещ, при която снощи загинаха 27 души, а над 200 бяха ранени. Държавният глава посети клиника, в която са откарани пострадалите.

Лекарите не изключват броят на жертвите да нарасне, тъй като 146 пациенти са получили тежки изгаряния. Състоянието на 25 все още е „критично", 17 от загиналите и петима от ранените все още не са идентифицирани. Румънското правителство обяви тридневен траур.

"Тази трагедия се случи, защото всичко е направено на случен принцип. Правилата за безопасност не са спазени. Пренебрегването на правилата доведе до този ужасен инцидент. Властите трябва да се поучат от тази история", каза президентът.

Трагедия в Букурещ: 27 загинали след пожар в клуб (ВИДЕО)

По-рано министърът на здравеопазването обяви, че заведението не е имало разрешение да организира шоу с пиротехника. Дела ще бъдат заведени срещу собствениците на клуба.

Според предварителната версия причината за пожара са фойерверки. По трагична случайност в момента на избухване на пламъците бандата, която изнасяла концерт в бара пяла песен, озаглавена „Денят, в който ще умрем". Охраната се опитала да потуши огъня с пожарогасител, но заради дървения интериор и многото запалителни предмети барът пламнал, а покривът се срутил.

Аварийните врати били затворени. „В паническото бягство хора падаха на земята, други припадаха от дима и бяха стъпкани", разказа свидетел на трагедията.

По думите му аварийните изходи са били отворени 15 минути по-късно, когато много хора вече били мъртви.

Източник: БГНЕС