/ iStock/Getty Images
Повече от 15 000 оръжия, 140 000, от които огнестрелни, са били предадени на френската държава като част от кампания, организирана от вътрешното министерство за борба най-вече срещу домашното насилие и злополуки, предаде Франс прес.

Декларирани са и общо 50 000 оръжия, които досега не са били регистрирани по надлежния ред. Така общият брой на оръжията, излезли на светло между 25 ноември и 2 декември достигна 200 000, каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Близо 4 милиона боеприпаси и снаряди също бяха събрани в рамките на тази операция, която целеше предотвратяване на насилие в семейството, битови злополуки и кражби на оръжие.

Дадените гаранции, че на хората, предали оръжие, няма да бъде търсена административна или съдебна отговорност за това, че незаконно са го държали, както и многото приемателни пунктове – над 300, обясняват успеха, каза министър Дарманен.

През първото тримесечие на 2023 г. в пет департамента ще се въведе експериментално опростяване на процедурата по предаване на оръжие, съобщи вътрешното ведомство.

Предаването на недекларирани оръжия остава възможно през цялата следваща година, а регистрирането им в информационната система е задължително, подчерта министърът.
БТА