Кадафи омаловажи арабската инициатива за мир в Близкия изток
Кадафи омаловажи арабската инициатива за мир в Близкия изток / netinfo

Предложението на Саудитска Арабия за слагане край на израелско-палестинския конфликт е обречено на провал, защото подкрепящите плана арабски лидери са "малоумници". Това заяви либийският лидер Муамар Кадафи, цитиран от Ройтерс.

"Арабските лидери нямат авторитет. Тези арабски лидери са едни нещастни малоумници и никой не би ги приел на сериозно", заяви Кадафи пред привърженици в Триполи на церемония по отбелязване 21-та годишнина от бомбардирането през 1986 година на Триполи и Бенгази от американската бойна авиация.

Според Кадафи Израел няма да приеме инициативата, която бе лансирана през 2002 година и от тогава се повтаря всяка година, включително на арабската среща на върха в Рияд миналия месец.

В арабския мирен план на Израел се предлага нормализиране на отношенията с всички арабски държави в замяна на изтеглянето му от окупираните по време на войната от 1967 година територии и договорено решение на проблема с палестинските бежанци.

Триполи обвинява Саудитска Арабия, че маргинализира дипломацията на Либия и други държави от Северна Африка в проблеми като израелско-арабския конфликт и противопоставянето между ливанското правителство и водената от движението „Хизбула” опозиция.

Кадафи твърди, че трябва да играе водеща роля в решаването на конфликта в Близкия изток и на други места, защото, по негови думи, той се радва на огромна подкрепа в арабския свят и в други държави.

"Най-големите световни блокове като Китай и Америка ще дойдат при нас и ще ни изслушат за решаването на трудни въпроси. Те няма да обърнат внимание на лишени от влияние и безпомощни арабски лидери", заяви Кадафи.