Йеремич предлага да се върнат посланиците в страните от ЕС
Йеремич предлага да се върнат посланиците в страните от ЕС / снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Сърбия Вук Йеремич заяви, че ще предложи на правителството да върне посланиците в страните от ЕС, които признаха Косово. Йеремич каза, че това решение няма да се отнася за останалите държави, които признаха независимостта на Косово извън Европейския съюз.

На пресконференция в Министерския съвет на Сърбия Йеремич каза, че ще направи и предложение да бъде преразгледан и плана за действие по този въпрос на министерството на външните работи. "Европейската интеграция е основен приоритет за сръбското правителство", каза още сръбският външен министър и уточни, че следващата седмица започват преговори между ООН и Белград за гражданската мисия в Косово.

"Планът на Марти Ахтисаари не съществува и нито една мисия в Косово не може да го прилага, след като Сърбия го е отхвърлила. Този план не може да бъде основа за присъствието на мисията на ЕС в Косово" подчерта Йеремич. Утре сутринта ще предложа на ръководителя на ЮНМИК Ламбер Зание да започнем преговори, съобщи още Йеремич и уточни, че Зание е бил упълномощен от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да води преговорите.