Извънредно положение в Ямайка след сблъсъци между полиция и наркобанди
Извънредно положение в Ямайка след сблъсъци между полиция и наркобанди / снимка: Reuters

Правителството на Ямайка наложи вчера извънредно положение в няколко района на столицата Кингстън и околностите й след сблъсъци между полицията и въоръжени банди, опитващи се да осуетят ареста на местен наркобарон, за да бъде екстрадиран в САЩ.

Един цивилен полицай бе ранен при престрелките, три полицейски участъка в града бяха нападнати, съобщи АФП. Един от участъците бе подпален, след като полицаите, останали без муниции, напуснаха сградата. Премиерът Брус Голдинг на извънредно заседание на правителството обяви извънредно положение в Уест Кингстън и Сейнт Андрю от 18.00 ч. вчера за срок поне един месец.

Бандите в Кингстън започнаха още в четвъртък да издигат барикади и да трупат оръжие на улиците в столицата на Ямайка, за да попречат на екстрадирането на Кристофър Коук-Дудус, обвинен, че е глава на най-голямата наркобанда в страната Shower Posse, която доставя марихуана и крек в САЩ и по-конкретно Ню Йорк, посочва БТА. Хиляди привърженици на Коук заляха улиците на бедняшкия квартал Тиволи Гардънс, един от най-опасните в Кингстън, където живее той, след като научиха, че е издадена заповед за задържането му. Призивите за спокойствие, отправени от премиера Голдинг, който в петък призова барикадите да бъдат премахнати, останаха напразни. Търговците предпочетоха да затворят магазините си поради страх от насилие. За жителите Кингстън Коук е местният "кръстник" и хиляди демонстрираха в негова подкрепа.

Голдинг подписа разрешението за екстрадиране на Коук, отменяйки предишно решение, но то зависи на последна инстанция от решение на съда, където Дудус трябва да бъде изслушан. В петък Държавният департамент във Вашингтон посъветва гражданите на САЩ да не пътуват до Кингстън, защото там "съществува възможност за насилие и граждански безредици".