/ БГНЕС/EPA
Мъжът, който твърдеше, че има бомба в пикапа си, паркиран до сградата на Капитолия, вече е арестуван, съобщи БТА.

Задържането на мъжа стана след петчасови преговори, а инцидентът наложи евакуирането на околните сгради и парализира движението в район от Вашингтон през по-голямата част от деня.

Сцената се разигра само на километър и половина от Белия дом. "Той излезе от колата и имаме един арестуван", съобщи началникът на полицията на Капитолия Томас Манджър.

Все още не се знае какъв е мотивът на мъжа, който предаваше на живо онлайн от колата си пред библиотеката на Конгреса, която се намира срещу Капитолия.

В социалните мрежи също започнаха да се споделят неговите видеа, в които мъжът говори доста несвързано.
Около колата му се виждаха разпръснати много долари, които според очевидци мъжът разпръснал сам.
Преди това Facebook изтри 35-минутно видео на мъжа, в което той обяснява, че е патриот и отправя заплахи към Байдън.

Началникът на полицията на Капитолия Томас Манджър каза пред журналисти, че мъжът паркирал колата си на тротоара и заявил на приближил се към него униформен, че има бомба в автомобила си докато държал нещо, което приличало на детонатор.

Капитолия пикап
БТА



"Революцията е в ход, тя е тук", казва мъжът. "Опитвам се да се свържа с (американския президент) Джо Байдън по телефона", каза по-рано мъжът в живото излъчване.


Капитолия пикап
БГНЕС/EPA


Източник от силите за сигурност каза, че наличието на експлозиви не е потвърдено.

Няколко околни сгради са били евакуирани, сред тях и тази на Върховния съд. Близка бе метростанция е затворена. Полицията блокира подстъпите към комплекса на Капитолия, а към мястото се насочиха противопожарни коли и автомобили на спешна помощ.

ФБР също се включи в операцията.