Израелски танк уби най-малко четирима палестинци в отговор на нападение
Израелски танк уби най-малко четирима палестинци в отговор на нападение / снимка: Reuters

Израелски танкови снаряди убиха поне четирима палестинци и раниха 25 в ивицата Газа, след като израелски армейски патрул беше нападнат на границата между Израел и Газа. Това предаде Ройтерс, като се позоваха на палестински медици и местни очевидци.

Броят на жертвите е един от най-високите, дадени в единичен инцидент в Газа през последните месеци. Според очевидците танков снаряд поразил палатка в селището Шиджая близо до град Газа, която била пълна с хора, оплакващи смъртта на техен роднина.

Лекар от болница в Газа заяви за Асошиейтед прес, че всички жертви са мирни жители, а сред ранените има деца.

"Това, че окупаторите вземат цивилни за мишена, представлява остра ескалация, която не трябва да отминаваме тихомълком. Съпротивата трябва да бъде засилена, за да блокираме агресията," заяви представител на радикалното движение Хамас, което управлява Газа.

Друга ислямистка групировка в Газа - Комитети за народна съпротива, съобщи, че е изстреляла четири ракети срещу израелски селища близо до границата и срещу градовете Сдерот и Нетивот в Южен Израел, за да отмъсти за смъртта на палестинците.

Няма съобщения за жертви от израелска страна, съобщава БТА.

Израелската армия заяви в декларация, че противотанкова ракета е била изстреляна срещу патрулна кола, движеща се край заграждението в северната част на ивицата Газа. При атаката били ранени четирима израелски войници, след което израелците нанесли няколко ответни удара по палестинския крайбрежен анклав.

Отговорността за нападението пое военното крило на Народния фронт за освобождение на Палестина.

При отделен инцидент в град Хан Юнис, четирима души бяха ранени при израелски въздушен удар. Нападението стана в период на засилено напрежение по границата между Израел и Газа.

Палестински екстремисти често изстрелват ракети по израелска територия, а в отговор израелските ВВС нанасят въздушни удари по палестински бойци.