Израелка ще се сражава с кюрдските бойци срещу Ислямска държава
Израелка ще се сражава с кюрдските бойци срещу Ислямска държава / БГНЕС

Родена в Канада жена, която е емигрирала в Израел и е служила там в армията, се е присъединила към кюрдските милиции, сражаващи се с джихадистите от "Ислямска държава" в Северна Сирия. Това съобщи вчера израелско радио, цитирано от Ройтерс.

Радиото не разкрива самоличността на израелската гражданка, като посочва само, че тя е на 31 години и е жител на Тел Авив. Тя разказала, че се свързала по интернет с кюрдски бойци, след което пътувала с влак през територията на Ирак, за да стигне до кюрдски военен лагер на сирийската граница. "Те са наши братя. Те са добри хора. Те обичат живота също като нас, наистина", казала тя пред радиото.

Според съобщението жената се подготвя да влезе в бойна зона в Северна Сирия, където кюрдски бойци, сред които много жени, се опитват да отблъснат офанзивата на ислямистите. Пред радиото жената отбелязала, че с военния си опит може много да помогне на кюрдската кауза.

Още от 60-те години Израел поддържа дискретни военни, разузнавателни и бизнес контакти с кюрдите, които смята за буфер срещу арабските си противници. Кюрди живеят в Сирия, Ирак, Турция и Иран, припомня Ройтерс.

Източник: БТА