Израелци и палестинци не вярват в успеха на конференцията в Анаполис
Израелци и палестинци не вярват в успеха на конференцията в Анаполис / снимка: БГНЕС

Три четвърти от израелците и 59 на сто от палестинците в автономните територии смятат, че състоялата се миналия месец конференция за Близкия изток в Анаполис е завършила с провал, съобщи Асошиейтед прес.

Според анкетираните в проучване, чиито резултати бяха оповестени вчера, и израелците, и палестинците, смятат, че техните лидери няма да успеят да подпишат мирен договор през 2008 г.

Проучването било извършено от центъра "Трумън" в Еврейския университет в Ерусалим и от Палестинския център за политика и изследвания.

Повече от половината израелци, 55 на сто, и 32 на сто от палестинците смятат, че насилието няма да спре. Едва 8 на сто от израелците и 23 на сто от палестинците смятат, че е възможно преговорите за мир да приключат с успех до края на следващата година.

Участниците в допитването задали на анкетираните въпроса дали подкрепят евентуално споразумение, по силата на което на Западния бряг и Газа ще бъде създадена палестинска държава, ще бъде постигнат компромис за статута на Ерусалим, а на палестинските бежанци ще бъде разрешено да се завърнат в новата палестинска държава или да получат гражданство другаде, но не в Израел. Малко над половината израелци, 53 на сто, отговорили, че биха подкрепили такова споразумение. Преди две години 64 на сто от анкетираните отговорили положително. Малко под половината, 47 на сто, от палестинците, също заявили, че биха приели споразумението.