Израел спира строителството на нови селища на Западния бряг
Израел спира строителството на нови селища на Западния бряг / netinfo

Израел прекратява строителството на нови еврейски селища на Западния бряг на река Йордан и ще премахне всички незаконно издигнати постове, както изисква Пътната карта от 2003 година. Това заяви израелският премиер Ехуд Олмерт на заседание на правителството, предадоха ДПА и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на израелски медии.

"Пътната карта ясно задължава Израел да не строи нови селища на Западния бряг и да не изземва нови земи и ние трябва да изпълним това", заяви Олмерт.

В съответствие с Пътната карта, разработена през 2003 година с помощта на Близкоизточния квартет (ЕС, ООН, Русия и САЩ), Израел се ангажира да замрази строителството на нови селища и да ликвидира десетките постове, издигнати след март 2001 година. Палестинците от своя страна трябва да вземат мерки за разоръжаване на групировките и за борба с тероризма. Малко след като бе приет, близкоизточният мирен план стигна до задънена улица в резултат на взаимните обвинения на израелци и палестинци, че не го спазват.

Израелското министерство на отбраната обяви, че евакуацията на незаконните постове ще започне в началото на следващата година. В същото време Израел не възнамерява да се оттегли от крупните селища на Западния бряг, като продължава строителството в тях, и предлага в замяна територии в северната част на пустинята Негев, припомня ИТАР-ТАСС.

Близо 270 000 еврейски заселници живеят сред 2,5 милиона палестинци на Западния бряг. Международният съд в Хага обяви, че всички селища, издигнати на окупираната от Израел земя във войната от 1967 година, са незаконни, припомня Ройтерс.

На заседанието си израелското правителство одобри и освобождаването на 441 палестински затворници. Решението се възприема като жест на добра воля към палестинския президент Махмуд Абас преди подкрепяната от САЩ регионална мирна конференция в Анаполис в края на месеца, отбелязва Ройтерс.

Неотдавна Абас призова Израел да освободи близо 2000 затворници. Тогава Израел отхвърли това искане, но то явно спечели подкрепата на американските власти, коментира израелският вестник Аарец.