Израел се плаши от атентат по време на игрите в Лондон, израелски генерал отрича
Израел се плаши от атентат по време на игрите в Лондон, израелски генерал отрича / снимка: Reuters

Израел е засилил присъствието на своите служби за сигурност на олимпийските игри поради опасения от евентуален атентат, поръчан от Иран, срещу израелските спортисти в Лондон, пише в. „Сънди таймс”, цитиран от АФП.

Скотланд Ярд и британските разузнавателни служби са направили преоценка на заплахата за израелската делегация след самоубийствения атентат на 18 юли срещу автобус с израелски туристи в България, а израелското правителство е изпратило агенти на службата за вътрешна сигурност Шин Бет да пазят олимпийската делегация, съобщава неделното издание.

Израелското разузнаване Мосад също е изпратило екип с кодово име „Байонет” в Европа за издирването на група предполагаеми терористи, заподозрени, че работят в тясна връзка с Иран и Хизбула.

Специално звено за интервенция на иранския корпус на Революционните гвардейци е вербувал няколко европейци, приели исляма - двама от Германия, един швед и двама британци, твърдят експерти по сигурността, цитирани от вестника.

Бомбеният атентат, който уби шестима в българския черноморски курорт, засили опасенията от повторение на атентатите по време на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., извършени от палестински терористи, при които бяха убити 11 израелски спортисти и треньори, пише БТА.

Един от предполагаемите терористи, издирвани от израелските агенти преди олимпийските игри, е мъж, разполагащ с американски паспорт на името на Дейвид Джеферсън, който избягал след атентата в България. Българската полиция, ЦРУ, ФБР и Интерпол се опитват да идентифицират атентатора камикадзе, който уби петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса в Бургас при атентата, преценен от американците като „характерен” за Хизбула, пише „Сънди таймс”.

По-късно обаче високопоставен израелски военен командир опроверга информациите на британския вестник „Сънди Таймс”, че израелските разузнавателни служби са изпратили спецекип в Европа, за да арестува терористи, готвещи атентат на Олимпиадата в Лондон.

„Това са измислици”, заяви по военното радио о.з. генералът Амос Гилад от министерството на отбраната. „Трябва да се съблюдава известна мярка, чувство за пропорции, макар да има опити за (антиизраелски) атентати от страна на Иран и на Хизбула в няколко страни”, добави той, цитиран от БГНЕС.