Израел предлага 90% от Западния бряг на палестинците
Израел предлага 90% от Западния бряг на палестинците / снимка: Reuters, архив

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще предложи временно споразумение за изтегляне от 90 процента от окупирания Западен бряг по време на преките преговори с палестинците, съобщава днес в. „Ал Хаят", цитиран от ДПА. Предложението няма да включва Източен Ерусалим, който палестинците искат за своя бъдеща столица.

Нетаняху заявил пред западни дипломати, че сегашната ситуация не е подходяща за постигането на окончателно мирно споразумение и ще представи на палестинската власт ново временно споразумение, което няма да я задължава да се откаже от претенции за останалата част от Западния бряг или Ерусалим, уточнява „Ал Хаят".

Кайро ще се съгласи да бъде домакин на започването на преките преговори, ако присъства американският президент Барак Обама, съобщава панарабският вестник, като се позовава на египетски източници. Подробностите около началото на преговорите ще бъдат съгласувани следващата седмица, заяви палестински представител, отбелязва БТА.

Арабската лига одобри неотдавна преките преговори между Израел и Палестинската автономия, но остави на Абас да определи началото им.

Махмуд Абас изтъкна, че палестинците ще започнат преки преговори само при определени условия, включително замразяване на строителството на израелски селища и съгласуване на точно определен дневен ред. Палестинският лидер заяви, че преговорите ще имат за цел да намерят окончателно решение на десетилетния конфликт и предупреди, че няма да приема временни споразумения, посочва ДПА.