Израел отхвърли френското предложение за временно спиране на огъня
Израел отхвърли френското предложение за временно спиране на огъня / снимкa: БГНЕС

Израел отхвърли днес френското предложение за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа, заяви за АФП висш израелски служител, пожелал анонимност.

"Предложението на френския външен министър Бернар Кушнер за временно едностранно спиране на огъня не бе сметнато за полезно, тъй като е очевидно, че Хамас няма да спре ракетния обстрел срещу Израел", обяснил източникът.

Френското предложение за 48-часово спиране на огъня с цел до Газа да стигат повече хуманитарни помощи не е реалистично според Израел, заявил говорителят на външното министерство на еврейската държава Игал Палмор, цитиран от Ройтерс. Предложението не съдържа според Палмор "никакви гаранции", че Хамас ще прекрати ракетния обстрел. Не е реалистично да се очаква, че Израел ще спре огъня едностранно, щом липсва механизъм, който да наложи на Хамас да прекрати стрелбата и терора, добави говорителят.

Формулировката "примирие заради хуманитарните нужди" е неприемлива за нас, тъй като в Газа вече се доставят необходимите медикаменти, кръв и основни стоки, казал източник, цитиран по израелската агенция Уай нет. Той пожелал анонимност, защото премиерът Ехуд Олмерт забранил да се разкриват подробности от заседанието.

Известно е само, че кабинетът за сигурност е решил да мобилизира още 2500 резервисти, главно за работа в щабовете и тила на израелската армия, посочва ИТАР-ТАСС.

Израел обсъжда различни предложения, постъпили от чужбина, и води диалог с инициаторите, заяви за Франс прес Игал Палмор. Целта е според него "да се стигне до сериозен проект за постоянно примирие при известни условия", осигуряващи възможност за пълно спиране на палестинските ракетни обстрели.

Имаме нужда от гаранции, от условия, за да може да се говори за подобно примирие. Хамас трябва да прекрати ракетните нападения и да спре да се въоръжава, заяви Палмор.

"Израел отхвърля международните предложения за примирие в Газа, защото засега няма условия за прекратяване на огъня", заяви премиерът Ехуд Олмерт, след заседание на израелският кабинет за сигурност. "Ако се създадат необходимите условия, ще обмислим предложенията. Според нас е възможно дипломатическо решение, което да доведе до по-добра сигурност на юг. Но засега няма такива условия", заяви премиерът на Израел.