Избори на 5 юни в Македония
Избори на 5 юни в Македония / БГНЕС

На 5 юни в Македония ще има избори въпреки бойкота на опозицията. Това заяви пред АФП водачът на управляващата партия в Македония Никола Груевски.

Обяснявайки, че македонската конституция не позволява отлагане на изборите на 5 юни, той каза, че веднага ще е готов да организира второ гласуване, за да даде възможност на гражданите да избират. Искаме заслужена победа, увери Груевски.

Според последните допитвания до общественото мнение ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред своите съперници със смазваща преднина.

Международната общност не подкрепя провеждането на избори на 5 юни, но никой не намери конституционен начин да ги отложи, обясни бившият македонски премиер.

В Македония Груевски подаде оставка, парламентът се саморазпуска

Изборите, чиято дата бе определена от парламента, преди той да бъде разпуснат, са част от план за преодоляване на кризата, по който македонските партии преговаряха през юли 2015 г. под егидата на Европейския съюз. Планът предвиждаше също оставката от премиерския пост на Никола Груевски, която да влезе в сила от февруари.

В интервюто той говори и за отражението на кризата с мигрантите върху страната му, която е една от най-бедните в Европа. Гръцко-македонската граница е затворена от февруари и Скопие държи там значителни сили за сигурност, за да попречи на мигрантите да влязат масово на територията на републиката и да се насочат към Западна Европа.

Многохилядни протести в Скопие, демонстранти хвърляха камъни по полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Така тя също така изпълнява решенията, взети на срещата на върха на ЕС от 7-8 март. Тогава бе обявено, че Западният балкански маршрут е затворен за мигрантите.

Македония е все по-малко в състояние да финансира пряко разходите за полицаите, войниците и техниката по границата, призна Груевски. ю

Източник: БГНЕС