Многохилядни протести трета поредна вечер се провеждат в македонската столица Скопие срещу решение на президента Георге Иванов да амнистира политици, които са обвинени в корупция и незаконно подслушване, предаде ДПА.Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията и замеряха с камъни и фойерверки полицейския кордон около централата на управляващата партия ВМРО. Двама полицаи бяха ранени, а 14 души са задържани, съобщи новинарският сайт media.mk.

Протестиращите настояват за отлагане на парламентарните избори, искат оставката на президента Георге Иванов и са несъгласни с решението му да прекрати антикорупционни и други разследвания до вота и да амнистира 56 лица, замесени в скандала с подслушването.

Третата вечер на протеста

Протестите започнаха в началото на тази седмица и са подети от лидера на опозиционната социалистическа партия Зоран Заев. Паралелно с протеста в четвъртък се проведе и контрапротест заради помилването на Заев. Полицейското присъствие по време на протестите бе засилено и се наложи кордони от служители на реда да разделят хората от двете демонстрации.

Многохилядни протести в Скопие демонстранти хвърляха камъни по полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Протестът с искане за президентска оставка започна пред Събранието на Македония, а след това се отправи към централата на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, където ескалира. Кордони от специални части с бронирани машини гонеха демонстрантите в близост до централата. Група от протестиращите с маски са започнали да хвърлят камъни срещу служителите на реда. Друга група се опита да ги изолира.

Многохилядни протести в Скопие демонстранти хвърляха камъни по полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
В района на партийната централа бяха разположени водни оръдия, които да спрат недоволните, ако се опитат да щурмуват сградата. Според някои съобщения те са били използвани. Протестиращите скандираха „Убийци", „Няма справедливост, няма мир", „Свалете щитовете, кого защитавате".

След това протестът се отправи пред македонското правителство. Там няколко хиляди протестиращи бяха обкръжили района, а срещу тях бяха разположени десетки полицаи, водни оръдия и бронирани машини.

Многохилядни протести в Скопие демонстранти хвърляха камъни по полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Ситуацията в центъра на македонската столица в района сградата на правителството постепенно се нормализира и страстите се успокояват, заяви пред „Фокус" собственикът и главен редактор на македонското електронно издание МКД Александър Дамовски. Според Дамовски протестите и контрапротестите в четвъртък са били по-спокойни в сравнение с това, което се случи в сряда вечерта в македонската столица.

Напрежение в Скопие, яйца и камъни по приемната на президента

Предистория

Миналата година опозиционната партия Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) разпространи множество подслушани телефонни разговори, направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски, които разкриха правителствен контрол над журналисти, съдии, манипулиране на изборите. Зоран Заев, лидер на СДСМ, обвини Груевски, че неговият шеф на контраразузнаването Сашо Миялков е организирал подслушването на над 20 000 души.

Бе назначен специален прокурор, който да разследва разкритията, а Груевски се съгласи да има предсрочни избори, които се очакваха през юни. Официални представители на ЕС осъдиха обявената от Иванов амнистия, а САЩ приканиха македонския президент да преразгледа това свое решение, като предупредиха, че тази амнистия защитава корумпирани официални лица от разследване.

Специалният прокурор Катица Янева заяви, че ще продължи разследването по скандала с подслушването, независимо от обявената от президента амнистия на 56 отговорни служители, предаде Ройтерс. Прокурори заявиха, че не са били консултирани по решението за амнистия.

Многохилядни протести в Скопие демонстранти хвърляха камъни по полицаи (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo
За петък вечер в социалните мрежи е обявено провеждането на още по-голям митинг, на който протестиращите ще продължат да настояват за незабавна оставка на македонския президент Георги Иванов.

Източник: Фокус, БТА

видео: Novanews.bg

снимки: БГНЕС