Иво Йосипович е новият президент на Хърватия
Иво Йосипович е новият президент на Хърватия / Reuters
Иво Йосипович е новият президент на Хърватия
24930
Иво Йосипович е новият президент на Хърватия
  • Иво Йосипович е новият президент на Хърватия

Иво Йосипович е новият президент на Хърватия. На втория тур на президентските избори кандидатът на опозиционната социалдемократическа партия получи подкрепата на 60,29% от гласоподавателите, а опонентът му - кметът на Загреб, Милан Бандич - 39,71%. Избирателната активност беше малко над 50 процента или с 6 на сто по-висока в сравнение с първия тур преди две седмици.

52-годишният Иво Йосипович беше избран за третия президент на бившата югославска република, откакто тя получи независимост през 1991 г. Доктор на юридическите науки, професор по международно наказателно право в Загребския университет и известен композитор, той е депутат от 2003 г. Едно от основните послания на предизборната му кампания беше борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Тези свои приоритети той повтори и в изборната нощ:

"Не се страхувайте! Ще победим тежката икономическа криза, корупцията и престъпността, ще победим бедността и бедите. Чака ни много и тежка работа, но Хърватия ще бъде страна каквато заслужаваме, дом на всички почтени хора. Доверете ми се! И в тази изборна нощ, в момент на победа, отново повтарям - няма да ви разочаровам", изтъкна новият хърватски президент.

Иво Йосипович ще встъпи в длъжност на 18 февруари. Той ще наследи Степан Месич, който беше президент два поредни петгодишни мандата. Първият държавен глава на независима Хърватия бе покойният вече националист Франьо Туджман.