/ ThinkStock/Getty Images
Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне, като на държавите - членки се даде възможност да решат сами кое време ще прилагат като постоянно – лятното или зимното. Предложението бе представено от председателя на ЕК  Жан Клод Юнкер по време на речта му пред евродепутатите в Страсбург.

До април следващата година страните от общността трябва да съобщят кое време ще прилагат.  Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя на 31 март 2019 година. Държавите, избрали да ползват само зимното часово време, ще преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина. 

Идеята за лятното време се ражда на майтап

Законодателното предложение на ЕК има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегнат евентуални проблеми, които може да възникнат, ако някои държави прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат.  В речта си пред депутатите председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви:

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата

"Всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите - членки следва да решат сами кое часово време  ще  прилагат като постоянно – лятното или зимно. Това е въпрос а субсидираност. Очаквам парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича.

Европейците против смяната на лятно и зимно часово време

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави  през миналия век с цел да се пести енегрия. Проучвания обаче показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват че смяната влияе неблатгоприятно върху здравето им.