Италия е застрашена от нова криза с боклука
Италия е застрашена от нова криза с боклука / снимка: БГНЕС

Италия е заплашена от нова криза с боклука. Този път застрашен не е Неапол и прилежащата му област Кампания, а град Палермо и прилежащата му едноименна провинция, съобщава сайтът Тера нюз.

Около 50 общини от провинция Палермо са затрупани с боклуци. Заради кризата в някои от населените места до вторник ще бъдат затворени училищата, обяви провинциалният управител на провинция Палермо Джовани Аванти.

Кризата е засегнала най-тежко градовете Багерия, Мизилмери, Вилабате, Фикараци, Санта Флавия, Кастелдача, Алтавила Миличия, Вентимилия, Леркара Фриди и Баучина, отбелязва БТА.

В основата на кризата е недостиг на депа за складиране на боклука и претъпканите сметища. Друга причина е и стачката на боклуджийте, защото фирмата, натоварена със събирането на отпадъците - Коинрес, има финансови затруднения и не е плащала заплати на работниците си от няколко месеца. Самата фирма се оправдава, че общините от провинция Палермо не са й плащали за извършваните от нея услуги.

Заради кризата областната управа на област Сицилия реши да отпусне на провинция Палермо 4 млн. евро спешна помощ. През юни тя й отпусна 18 млн. евро помощ, които обаче не се оказаха достатъчни за борба с кризата с боклука. Отпуснатите сега 4 млн. евро ще бъда поверени на специално назначен администратор, който ще има задачата да се справи с кризата за шест месеца.

Жителите на засегнатите градове пък изразяват протеста си като палят камарите с боклук по улиците, които в някои градове не са събирани от една седмица.

В нощта на събота срещу неделя обаче на места все пак започна разчистването на боклука. На други места обаче камарите достигат дори до входовете на училищата. Населението се страхува от зарази, което само би влошило здравната картина в страната, където бяха регистрирани нови 6 смъртни случая от новия грипен вирус A(H1N1).