/ снимка: Reuters, архив
Министър-председателят на Италия Марио Драги предложи свикване на конференция в Европейския съюз за рационализиране и оптимизиране на инвестициите в отбраната, предава ТАСС.
 
Изказвайки се на заседание на Европейския парламент в Страсбург, Драги отбеляза, че „неефективното разпределение на ресурсите пречи на изграждането на истинска европейска отбрана“. „Необходимо е да се свика конференция за рационализиране и оптимизиране на инвестициите в разходите за отбрана. Освен това изграждането на обща отбрана трябва да бъде придружено от единна външна политика и ефективни механизми за вземане на решения. Трябва да се откажем от принципа на единодушие, който поражда към междуправителствената логика на кръстосаното вето и да преминем към решения, взети с квалифицирано мнозинство“, цитира агенцията думите на италианския премиер.  
 
През март лидерите на ЕС одобриха първата отбранителна стратегия на Общността - Стратегически компас на ЕС, която призовава за значително увеличение на военните разходи и изграждане на колективна военна структура. Тази концепция на ЕС не е пряко свързана с конфликта в Украйна. Тя е разработвана от Службата за външна дейност на ЕС под ръководството на Върховния представител на Общността по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел още от 2020 г.
 
ТАСС