Италиански депутат поиска запазени места за миланци в градския транспорт
Италиански депутат поиска запазени места за миланци в градския транспорт / снимка: БГНЕС

Матео Салвини, представител на антиимиграционната италианска партия Северна лига и кандидат за евродепутат, предложи в градския транспорт в Милано да има места, запазени само за миланците, както има места за инвалиди и  бременни. Салвини направи предложението вчера и днес то породи остра полемика в Италия.

Лидерът на лявата опозиционна Демократическа партия Дарио Франческини го нарече отвратително и расистко. Председателят на долната камара на италианския парламент Джанфранко Фини каза, че то противоречи на конституцията и нормите за човешките права. Заради критиките Северната лига днес уточни, че Салвини се е пошегувал.

Салвини е секретар на партията за провинция Милано и е член на миланския общински съвет. Днес той заяви, че е внесъл в дирекцията по транспорта на община Милано по-сериозно предложение за отделяне на един или два вагона в миланското метро, в които да пътуват само жени. Причината за това предложение били многобройните оплаквания от дами в Милано за сексуален тормоз в метрото.